+353 (0)1 5499840 info@ocarchitects.ie

Sustainable Housing

Nutgrove Avenue House

Nutgrove Avenue was designed to sit on a triangular corner in-fill site and provide a high quality sustainable home to a young couple on a tight budget.

 

Planning restrictions meant that the building height and front façade needed to tie in with the surrounding houses. The house has a recessed entrance with the first floor cantilevering overhead and splays to allow generous open plan living spaces to the rear and opens out on to a respectable sized patio and garden space. The contemporary flat roof design responds to the geometry of the site. The house is timber framed with a rendered finish to tie it into it’s context. A zinc extruded section houses a picture window to the main bedroom. The treatment of the materials makes the building read like two elements intertwined. The brick element is the single storey element and reduces the dwelling’s mass.